BEZLEPKOVÁ DIETA

úvod *  prodejny *  výrobci *  recepty
Státní podpora občanům postiženým celiakií a fenylketonurií


Lepek (gluten) je bílkovina obsažená v obilí.

Bezlepková dieta je bohatá na bílkoviny, s nízkým obsahem tuků a polysacharidů. Výrobky obsahující gluten (lepek) jsou zakázané: ječmen, pšenice, žito a oves. Tyto složky by měly být nahrazeny kukuřicí, rýží nebo sójou.

Potraviny označené logem jsou bezlepkové výrobky.


Součásti bezlepkové diety - vhodné potraviny:
  • mléko
  • tvrdý a domácí sýr, smetana
  • maso
  • uzené maso jako šunka, hřbet atd.
  • vnitřnosti (játra, ledviny, plíce)
  • vejce
  • ovoce
  • zelenina
  • rýže, kukuřice, sója, pohanka
  • tuky
  • cukr, med
  • koření, sůl, pepř
  • káva
  • čaj
  • kakao

    Výrobky obsahující gluten (lepek) - nevhodné potraviny:

  • krupice, ječné kroupy, ovesné kroupy
  • ječmenová, ovesná, pšeničná, žitná mouka
  • další výrobky obsahují ječmen, oves, pšenici, žito.

  • PIVO - Všechny druhy, včetně rýžových, banánových a jiných hrůz lepek obsahují. Obsahuje jej i tzv. bezlepkové pivo - zde je obsah jen snížen pod nic neznamenající hranici 10mg/100g. Podle některých testů v Japonsku je obsah lepku v některých normálních pivech také velmi nízký, problémem je ovšem metodika měření. Škodlivý ječný peptid hordein se sice díky speciální výrobní technologií rozpadne (a naměřené hodnoty jsou nulové či nízké), není však jisté, zda jeho fragmenty také "nevadí"



    úvod *  prodejny *  výrobci *  recepty