BEZLEPKOVÁ DIETA

úvod *  prodejny *  výrobci *  recepty


KUCHAŘSKÉ RECEPTY

Seznam receptů na bezlepkové potraviny

 

MAKOVÉ CUKROVINKY

100 g hrubé sojové mouky,
200 g směsi Promix Uni,
trochu mleté skořice,
210 g moučkového cukru,
150 g mletého máku,
250 g Hery,
1 vejce,
2 lžíce nabobtnalé Fibry.

Náplň drobečková
100 g lineckých drobečků,
100 g cukru moučky,
2 lžíce medu,
1 lžíce rumu,
2 lžíce domácího rybízového džemu,
mleté oříšky dle chuti.

Těsto na linecké drobečky:
100 g kukuřičné mouky,
100 g bramborového škrobu,
140 g Planty,
70 g cukru,
2 žloutky,
podle potřeby trochu vody.

Těsto na makové cukrovinky zpracujeme a necháme chvilku odpočinout v chladu. Pak děláme malé kuličky a na papír na pečení klademe vždy 2 na sebe a obrácenou vařečkou uděláme důlek. Po upečení je rozdělíme na 2 části a každou naplníme jinou náplní.

MARMELÁDOVÉ KYTIČKY

200 g směsi Promix Uni,
140 g Hery,
70 g práškového cukru,
1 prolisovaný vařený žloutek,
1 lžíce nabobtnalé Fibry.

Z těsta vykrajujeme kytičky s plným i prázdným středem a pečeme na papíru na pečení. Hotové slepujeme drobečkovou náplní nebo džemem.

ČOKOLÁDOVÉ ZVONEČKY

250 g směsi Promix Uni,
100 g cukru,
100 g strouhaných ořechů nebo mandlí,
200 g Hery,
2 lžíce kakaa,
1 vejce,
2 lžíce předem nabobtnalé Fibry.

Těsto zpracujeme, necháme chvilku odpočinout, pak je rozválíme a vykrajujeme malé zvonečky a upečeme. Hotové slepujeme část drobečkovou náplní a druhou část čokoládovým krémem. Zdobíme kakaovou polevou nebo bezlepkovou domácí čokoládou a mandlí či pistácií.

Čokoládový krém:
100 g másla,
80 g moučkového cukru,
kousek bezlepkové čokolády.

Kakaová poleva:
200 g moučkového cukru,
80 g kakaa,
70 g škrobové moučky,
250 g Planty.

Do rozpuštěného tuku přidáme všechny přísady a nakonec kakao. Vše dobře umícháme. Vařit se nesmí! Odstavíme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až poleva začne nepatrně houstnout.

PRACNY

(asi 20 kousků)

60 g směsi Promix Uni,
50 g Hery,
30 g cukru,
20 g mletých oříšků,
na špičku nože prášku do pečiva,
1 lžička kakaa,
koření - skořice, hřebíček (lze přidat i badyán či kardamon, dle chuti),
1 lžíce předem nabobtnalé Fibry.

Těsto necháme odpočinout a pak plním suché formičky tak, že každý kousek nejprve namočíme v hrubé sojové mouce. Po upečení necháme chvilinku zchladnout a pak vyklopíme.

VOŇAVÁ VÁNOČKA

500 g směsi Promix Uni,
špetka soli,
kvásek z 50 g čerstvého droždí,
lžíce cukru,
lžíce Promixu Uni
1/4 vlažného mléka,
180 g másla (nebo polovina másla a polovina Hery),
100 g pískového cukru,
1 vanilkový cukr,
3 žloutky,
špetka muškátového květu,
špetka anýzu,
hrst rozinek předem namočených v rumu,
hrst nasekaných mandlí,
1 vejce na potření vánočky před pečením.

Promix Uni se špetkou soli smícháme s vykynutým kváskem, přidáme ostatní přísady a vypracujeme nejprve vařečkou a pak rukama hustší těsto. Vložíme ho do mísy, posypeme trochou Promixu Uni, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 9 dílů, z nichž uválíme válečky a splétáme je po čtyřech, třech a dvou pramenech do copů. Vánočku z nich složíme a dáme ji ještě na půl hodiny kynout. Pak ji potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme navíc přizdobit mandlemi a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme 45 minut při 180° C. Ke konci pečení teplotu ještě snížíme. Pokud by povrch příliš tmavl, přikryjeme vánočku alobalem. Pak špejlí vyzkoušíme, zda je vánočka pečená. Pokud nám těsto neulpí na dřívku, je pečená. Vyndáme ji z trouby a necháme v teplé místnosti pomalu vychladnout, nejlépe do druhého dne. Pak ji pocukrujeme a podáváme k vánoční snídani.

JABLEČNÝ ZÁVIN

350 g směsi Promix Uni,
1 lžíce másla,
1 vejce,
špetka soli,
1/8 l vlažné vody,
lžička octa

Náplň:
1 kg jablek,
4 lžíce bezlepkové strouhanky,
2 hrsti rozinek,
2 hrstky nasekaných ořechů,
2 lžíce cukru smíchaného se skořicí,
2 lžíce rozehřátého másla na pokropení závinu.

Na vále zpracujeme mouku s vodou, v níž jsme rozšlehali vejce, sůl, tekuté máslo a lžičku octa. Nejdříve těsto spojujeme nožem, po spojení ho důkladně propracujeme rukama, až je hladké a nelepivé, pružné a lesklé. Z těsta utvoříme bochánek, potřeme ho máslem a přiklopíme nahřátým kastrůlkem. Necháme ho půl hodiny odpočinout, pak rozkrojíme na poloviny a na pomoučeném vále vyválíme. Rozválený plát přeneseme na utěrku, s jejíž pomocí ještě těsto dále vytahujeme, až je tenké, ale netrhá se. Těsto potřeme máslem, posypeme částí strouhanky, kterou můžeme předem osmahnout na másle, posypeme oloupanými a na plátky nakrájenými jablky, cukrem se skořicí, ořechy a rozinkami a ještě trochou strouhanky. Pak závin pomocí utěrky svineme, položíme na plech a stejně připravíme i druhý závin. Před pečením oba záviny potřeme rozehřátým máslem a upečeme v horké troubě. Po vychladnutí posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.

KÁVOVÉ CUKROVÍ

200 g směsi Promix Uni,
150 g rostlinného tuku (Hera),
100 g moučkového cukru,
100 g mletých vlašských ořechů,
lžička čerstvě mleté kávy,
1-2 lžíce mléka.

Krém:
120 g másla,
3 lžíce směsi Promix Uni,
1/4 l silné černé kávy,
100 g cukru,
1 sáček vanilkového cukru.

Poleva:
200 g moučkového cukru,
3 lžíce horké kávy.

Na vál prosijeme Promix Uni, přidáme cukr, ořechy a kávu a zaděláme změklým tukem a trochou mléka na hladké těsto. Těsto vyválíme na tenký plát a formičkou vykrajujeme kolečka. Upečeme je na pomaštěném plechu a necháme vychladnout. Studená kolečka naplníme krémem a polijeme kávovou nebo rumovou polevou.

Příprava krému: máslo rozehřejeme na kastrůlku, vsypeme Promix Uni a usmažíme světlou jíšku. Do horké kávy vsypeme cukr, a sladkou kávu zalijeme připravenou jíškou. Krém dobře povaříme, mícháme ho, až prochladne, a můžeme ještě zahustit nebo doplnit mletými lískovými ořechy.

Příprava polevy: moučkový cukr zalijeme horkou kávou a mícháme, až je poleva hladká a lesklá.



úvod *  prodejny *  výrobci *  recepty

* * *